Textiel zeefdrukken is onze jarenlange expertise. Wij vinden het een mooie druktechniek die zich heel goed leent voor bijna alle ontwerpen en voor praktisch elke soort textiel. Tegelijk is het een duurzame techniek: de bedrukking is slijtvast en gaat daardoor lang mee. Voor het bedrukken van textiel is zeefdruk daarom vaak de beste techniek die je kunt kiezen.

Het proces van zeefdrukken

Bij zeefdruk maken we gebruik van een zeefdrukraam. Dat is een metalen frame waar gaas op is gespannen. Dat gaas wordt ingesmeerd met een lichtgevoelige emulsie en vervolgens printen we op die emulsie het ontwerp dat gezeefdrukt moet worden. Vervolgens belichten we het bedrukte raam: de emulsie wordt hard, behalve op de plek waar de bedrukking zit. Dat deel spuiten we uit met water waardoor het sjabloon ontstaat dat we gaan zeefdrukken. Wanneer een ontwerp uit meerdere kleuren bestaat, gebruiken we per kleur een raam om het totale beeld tijdens het drukken samen te stellen.

Een ambachtelijk proces dat al jaren bestaat. Het proces is niet heel ingewikkeld, maar vergt kennis van de verschillende materialen waarmee je werkt: het textiel, de inkt, de manier waarop die op elkaar reageren. Uw ontwerp vertalen we naar de grafische praktijk. Gedegen vakkennis en ervaring is daar wel voor nodig. Gelukkig hebben wij dat ruimschoots in huis om u van dienst te zijn!

De meest voor de hand liggende posities die we bedrukken zijn de voor- en achterzijde van het textiel, de linker- of rechterborst, de mouwen of de binnenzijde van de nek. Maar ook wanneer de positie die u wenst anders is, bespreken we met u wat in de praktijk haalbaar is.

Inkt waarmee we zeefdrukken

Zeefdrukken doen we in bijna alle gevallen met plastisol inkt: plastisol heeft een goede dekking en is de meest sterke bedrukking. Vooral om die reden is het een duurzame keuze. Plastisol inkt heeft soms nog een slechte naam (want plastic), maar dat is echt een idee dat stamt uit het verleden: er zitten tegenwoordig geen vluchtig oplosbare middelen meer in de inkt. En omdat het goed bewaard en opnieuw gebruikt kan worden, is er nauwelijks verspillling tijdens het drukproces. Een belangrijk argument voor duurzaamheid, vinden wij.

Maar er zijn natuurlijk ook redenen om voor inkt op waterbasis te kiezen. En ook dat behoort tot onze mogelijkheden. Net als wanneer je geïnteresseerd bent in een specifiek effect, waar een specifiek soort inkt voor nodig is:, een bedrukking in  zilver, goud, puff, fluor of ‘glow-in-the-dark’ bijvoorbeeld.  

Om te bepalen welke kleuren we zullen gebruiken voor het ontwerp dat u aanlevert, maken we gebruik van Pantone. We stellen aan de hand van de Pantone-waaier samen met u vast welke Pantone kleur we zullen hanteren en maken vervolgens op basis van die keuze de inkt handmatig voor u aan. 

Textiel geschikt voor zeefdrukken

Het meeste textiel is geschikt om te zeefdrukken. De keuze voor T-shirts, sweaters of polo’s ligt daarbij al snel voor de hand. Toch zijn er ook producten die zich minder goed lenen om direct bedrukt te worden. Denk aan fleece-kleding of caps en beanies. Maar ook aan badtextiel of producten met een losse voering (een jas heeft dat bijvoorbeeld vaak). In dat geval is borduren of transfereren een betere keuze. En dat zullen we dan ook adviseren.

Prijzen in geval van zeefdrukken

Zeefdruk biedt veel mogelijkheden wat de prijs betreft: omdat je per kleur betaalt, kun je het eindproduct zo goedkoop of zo duur maken, als je zelf wilt. En omdat de drukprijs naar beneden gaat bij hogere oplagen (de minimale oplage is 15 stuks, trouwens), kan een ontwerp in meerdere kleuren nog steeds heel betaalbaar blijven. Verder is de keuze voor de kleding een belangrijke factor in de prijs. Kies je voor een promotioneel kledingstuk? Of zoek je een product dat aan meer eisen moet voldoen, zoals hogere productiekwaliteit of een fashionable uitstraling? Aan jou de keuze.

Benieuwd wat de mogelijkheden op het gebied van zeefdruk zijn? Neem gerust contact met ons op of vraag een offerte aan.

Wat ook kan, is een afspraak met ons maken om onze showroom te bezoeken. We laten u graag voorbeelden van onze producten zien, zodat u deze ook echt even in handen heeft of zelfs kunt passen. Samen maken we dan een keuze die het beste aansluit bij uw wensen en behoeften.